12 Kasım 2013 Salı

User Account Control - UAC

Kullanıcı Hesabı Denetimi (UAC), Windows Vista, Windows 7 ve Windows8 işletim sistemlerindeki bir güvenlik bileşenidir. UAC, kullanıcıların sık kullanılan görevleri kullanıcı değiştirmek, oturumu kapatmak veya Farklı Çalıştır özelliğini kullanmak zorunda kalmadan, ister yönetici yetkileri olmadan, ister yönetici olarak gerçekleştirmelerini sağlar. 

Yöneticinin kullanıcılar arasında geçiş yapması, oturum kapatma gibi işlemler hatta çalıştır komutunu kullanmaya gerek kalmadan,  yönetici dışındaki bir kullanıcı kendi kullandığı oturumunda kimlik bilgilerini girerek belirli yönetim görevlerini gerçekleştirmesini sağlar.
Kullanıcı, yönetici erişimi gerektiren bir görevi gerçekleştirmek istediğinde bir onay istemi görüntülenir. "Windows'un devam etmesi için izniniz gerekiyor. Bu eylemi siz başlattıysanız devam edin" şeklinde kullanıcı onayı istenir.


User Account Control, öntanımlı olarak Windows Vista, Windows Server 2008, Windows 7 ve Windows 8 ile birlikte gelmektedir. Windows işletim sisteminde User Account Control'ü kapatmak deneyimsiz kullanıcılar için genel olarak önerilmemektedir. Kapatma işlemi virüs ve diğer zararlı yazılımların bilgilerinize zarar vermesine neden olabilir. Çok gerekli olmadıkça bu işlemlerin yapılması Microsoft tarafındanda önerilmemektedir.

UAC’nin tek başına sisteminizi korumakta yeterli olmadığını, iyi bir güvenlik duvarı, anti-virüs ve anti-zararlı yazılım uygulamasının da yanında kullanılması gerektiğini unutmayın.

User Account Control ‘e Erişim
  • Start (Başlat) - Search Program and files (Program ve dosyaları ara) kısmına UAC yazarak
  • Control Panel (Denetim Masası) - User Accounts and Family Safety (Kullanıcı Hesapları ve Aile koruması) - User Accounts (Kullanıcı hesapları) 
Control Panel (Denetim Masası) - User Accounts and Family Safety (Kullanıcı Hesapları ve Aile koruması) - User Accounts (Kullanıcı hesapları)

UAC Uygulamasının Denetimi ve Kapatma

UAC Denetimi için Change User Account Control settings (Kullanıcı Hesabı Denetimi ayarlarını değiştir) tıklatın ve açılan User Account Control Settings (Kullanıcı Hesabı Denetimi ayarları) penceresinde bize sunulan 4 dereceli denetim seçeneklerinden birisini seçelim. Peki bu sunulan aşamalar nelerdir?

1.Derece : Always notify me when (Şu durumda her zaman uyar)


Burada programlar, bilgisayarınız veya Windows ayarları üzerinde yönetici izni gerektiren değişiklikler yapmadan önce bizi uyaracaktır. Uyarı sırasında masaüstümüz soluk bir renge geçiş yapacaktır vebilgisayarda herhangi bir şey yapabilmek için önce UAC iletişim kutusundaki isteği onaylamamız veya reddetmemiz istenecektir. 

2.Derece : Default - Notify me only when programs try to make changes to my computer (Varsayılan Yalnızca programlar bilgisayarımda değişiklik yapmaya çalıştığında uyar)

Bu derecede ise programlar, bilgisayarınız üzerinde yönetici izni gerektiren değişiklikler yapmadan önce uyarı verecektir. Yönetici izni gerektiren Windows ayarlarında değişiklikler yapmaya çalışırsanız, uyarılmazsınız. Windows dışından kullandığınız program Windows ayarını değiştirmeyi denediği zaman uyarılırsınız.

3.Derece : Default - Notify me only when programs try to make changes to my computer do not dim my desktop (Varsayılan Yalnızca programlar bilgisayarımda değişiklik yapmaya çalıştığında uyar / masaüstümü soluklaştırma)


Programlar, bilgisayarınız üzerinde yönetici izni gerektiren değişiklikler yapmadan önce uyarı verecektir. Yönetici izni gerektiren Windows ayarlarında değişiklikler yapmaya çalışırsanız, uyarı vermeyecektir. Windows dışından bir program bir Windows ayarını değiştirmeyi denediği zaman uyarı verecektir. Derece denetimi 3.derece ile aynıdır fakat tek farkı güvenli masaüstünde uyarı vermemesidir.


4.Derece : Never notify me when (Şu durumda beni hiçbir zaman uyarma)


Bilgisayarınıza değişiklik yapılmadan önce hiçbir uyarı vermeyecektir. Yönetici olarak oturum açtıysanız, programlar bilginiz olmadan bilgisayarınızda değişiklik yapabilir. Standart kullanıcı olarak oturum açtıysanız, yönetici izni gerektiren tüm değişiklikler otomatik olarak reddedilir. Bu derece denetimini seçerseniz aynı zamanda UAC denetiminide kapatmış olacaksınız ve UAC ‘i kapatma işlemini tamamlamak için bilgisayarı yeniden başlatmanız istenecektir. UAC kapatıldıktan sonra, yönetici olarak oturum açan kişiler her zaman yönetici izinlerine sahip olur.

Bunun dışında UAC kapatmak için basit bir regedit code'da kullanılabilir.
REG ADD “HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System” /v EnableLUA /t REG_DWORD /d 0 /f

Konuyla ilgili Microsoft guided help için tıklayınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Copyright 2013-2017 | İbrahim BAYRAKTAR /dev/null Web Günlüğü