14 Şubat 2015 Cumartesi

Apache, PHP ve MySQL manuel Kurulumları

Merhaba 

PHP'de Değişkenler makalesine geçmeden önce örneklerle çalışabilmeniz için kendi bilgisayarımızı  sunucu olarak hazırlayıp PHP kodlaramızın derlenip çalıştırılabilmesini sağlayacak Apache, Mysql ve PHP üçlüsünü kurmamız gerekiyor. Daha önce örnek paket kurulumunu gerçekleştirdiğim WampServer Kurulumu  adlı makalemi inceleyebilirsiniz. Dilerseniz çalışma mantığını kavramak için sunucu kurma işlemini her bir uygulamayı (Apache, MySQL, Php) ayrı ayrı kurup ve yapılandırarakta gerçekleştirebilirsiniz. 

Şimdi kısaca her bir uygulamayı (Apache, MySQL, Php) kurulumlarını ayrı ayrı gerçekleştirelim.

Apache HTTP Server Kurulumu

Öncelikle Apache Projesi sitesinden Apache HTTP Server Kurulum dosyamızı indiriyoruz.

Kurulum dosyamızı indirdikten sonra  ".msi" uzantılı dosyayı çalıştırıyoruz ve kuruluma başlıyoruz.

NOT: İndirdiğiniz dosya bir ".msi" yerine sıkıştırılmış paket bir dosya ise kurulum işlemini  "\Apace24\bin" altında bulunan httpd.exe dosyasını komut satırından çalıştırınız. Yine komut satırından httpd -k install ile services kurulumunu yaparak httpd -k start ile servisleriminiz çalıştırıyoruz.

Diğer Komut Satırı Opsiyonları:
Stop Apache: httpd -k stop   
Restart Apache: httpd -k restart   
Uninstall Apache Service: httpd -k uninstall   
Test Config Syntax: httpd -t   
Version Details: httpd -V  
Command Line Options List: httpd -h

Makalemizde Windows İşletim sistemlerinde çalışan Apache HTTP Server'ın Windows altına kurulum işlemini yapıyoruz. Linux üzerine kurulum başka bir makale konusu olacaktır. Kurulumun ilk penceresi sürüm ve program hakkında bilgileri içerir. Kuruluma devam etmek için karşımıza gelen "Next" butonuna tıklıyoruz. Devamında lisans sözleşmesi hakkında bilgilerin verilecektir. Birçok program kurulumundan da aşina olduğunuz bu pencerede "Sözleşmeyi kabul ediyorum. "(I accept the terms in the license agreement.)" seçeneğini seçmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde Next butonu aktif olmayacaktır. Bir sonraki ekranda ise Apache'nin kendini tanıttığı ve versiyona ulaşım adresi bilgisinin verildiği pencere ekrana gelir. Bu pencere bilgilendirme amaçlı olduğundan okuyup "Next" butonuna tıklıyoruz. 

Kurulumun bu aşamasında kurulum biterken bizden bir takım bilgiler isteyecektir. Domain adı gibi vs. localhost yazıp geçmeniz yeterli olacaktır. 

Bu aşamada adı geçen alanlar şu anlama gelmektedir:  
  • Network Domain: İnternet adresi  
  • Server Name: Sunucu ismi  
  • Administrator Email Adress : Yönetici e-mail adresi  
Radio butonlarından ise "for all users, on port 80 as a service Recommend" seçeneği seçilerek programın 80 port üzerinden çalışması istenir.Eğer sisteminizde port 80'i kullanan başka bir HTTP server uygulaması mevcut ise bu kısmı başka bir port ile değiştirebilirsiniz.

Kurulum tipini belirliyoruz: Bu seçenekler Typical (tipik), Custom (özel) Tipik kurulumda sunucumuz standart program özelliklerini içerecek şekilde yüklenir. Özel kurulumda ise sunucuyu kuran kişi istediği program özelliklerini seçerek yükleme yapabilir. Typical seçelim ve Next butonuna tıklayalım.

Bir sonraki aşama ise Apache Server'ın kurulacağı yerin seçilmesi işlemidir. "Change.." butonu ile dizin değişikliği yapılabilir. Dizin değişikliği işlemine gitmeden "Next" butonuna tıklıyoruz. Install butonuna tıklayarak gerekli dosyaların kurulumunu başlatıyoruz.

Kurulum bittikten sonra Apache'mize start veriyoruz, browser'imizin adres satırına http://localhost/ yazdığımızda karşımıza "It works !" yazısı geliyorsa Apache'miz sorunsuz bir şekilde kurulmuş ve çalışıyor demektir.

PHP Kurulumu

Öncelikle PHP'nin güncel versiyonunu indiriyoruz. http://windows.php.net/download/

Şimdi PHP'yi Apache'ye tanımlamalıyız. İndirmiş olduğumuz sıkıştırılmış dosyayı açarak içindeki dosyaları dışarı çıkartıyoruz. Apache Server'ımızı komut satırından; 
httpd -k stop   
komutu ile durduruyoruz. Apache klasörümüze gidiyoruz. içerisinden Conf klasörü ve httpd.conf'u buluyoruz, Notepad yardımı ile açıyoruz. Conf dosyamızın ve en alt satırına
LoadModule php5_module "c:/php/php5apache2.dll" 
AddType application/x-httpd-php .php

Daha sonra sıkıştırılmış dosyadan çıkan php dosyalarınızı "C:\" sürücümüze kopyalıyoruz.C:/php/ klasörümüzdeki tüm dll uzantılı dosyaları C:/Windows/System32 içerisine kopyalıyoruz.

Son olarak C:/php içerisinde php.ini-development buluyoruz adını değiştiriyoruz php.ini olarak ve bunuda C:/Windows içerisine kopyalıyoruz ve yeniden Apache Server'ımızı başlatıyoruz.

Detaylı Bilgi için : php.net Yapılandırma ve Kurulum Dökümantasyon Belgeleri

Mysql Kurulumu

Mysql'in güncel versiyonunu indiriyoruz. http://dev.mysql.com/downloads/mysql/

.msi dosyasına çift tıklayarak başlıyoruz. Choose Setup Type kısmından Custom'ı seçin ve browse butonunu kullarak mysql server'ın kurulacağı dizini belirtiyoruz. Kurulum tamamlandıktan sonra Launch the MySQL Instance Configurator Wizard'ı seçip Finish butonunu tıklıyoruz.  MySQL Server Instance Configuration Wizard penceresinin açılmasını sağladıktan sonra next butonu ile kuruluma devam ediyoruz. Detailed Configuration seçeneğini seçerek ilerliyoruz. Bir sonraki ekranda Developer Machine seçiyoruz. Next ile bir sonraki aşamaya geçelim. Bu aşamada Multifunctional Database seçiyoruz. Decision Support kısmında connections sayısını belirtip Örneğin : 30 belirleyip next butonuna tıklıyoruz. TCP/IP Networking'i aktive edip Enable Strict Mode seçili hale getiriyoruz ve server için port numarası belirtiyoruz. Character Set olarak utf-8 seçip Windows Options kısmında Windows servisi olarak kurup mysql bin klasörünü Windows PATH eklemesini seçiyoruz. Dilerseniz burada Launch the MySQL Server automatically iptal edebilirsiniz. Son olarak mysql server için root şifresi belirliyoruz.

Execute butonu ile kurulumu bitiriyoruz.

Apache, PHP ve Mysql kurulumlarımızı tamamladık şimdi Apache Server'ımızı test edip php dosyalarımızın Apache Server tarafından yorumlanıp yorumlanmadığına bakalım.

İlk olarak Apache Server'ın kurulu olduğu klasör içerisine giderek komut satırından httpd.exe dosyasını çalıştırıp Apache Server'ı başlatalım.

NOT: Windows 7'de istediğiniz bir klasör içinde commad prompta erişmek için SHIFT tuşuna basılı olarak sağ click yapın ve açılan menüden open command window here seçeneğini kullanabilirsiniz.

Daha sonra  ..\apache\htdocs klasörü içerisine info.php isimli bir dosya oluşturup:
<?php phpinfo(); ?>
yazıp kaydedin ve tarayıcınız http://localhost/info.php adresini açın. Eğer işlem başarılı ise sonuçları aşağıdaki gibi olacaktır.

Mysql kurulumumuzu denemek için http://localhost/phpmyadmin/ adresine ulaşıp kullanıcı adı ve parolanızı girdiğinizde Web Sunucu bloğunda Apache ve PHP bilgilerini görebilir ve sorunsuz bir şekilde veritabanı işlemlerini gerçekleştirebiliriz.

PHP IDE 

Kurulumlarımızı gerçekleştirdik ve test ettik. Artık kullanımına başlayabiliriz. PHP ile çalışırken öncelikle bir editore ihtiyacınız olacaktır. Temelde Not Defteri işimizi görecektir fakat benim tavsiyem PHP IDE editörlerini kullanmamız. Örneğin Eclipse PHP IDE hatalarmızı anlamamızda bize daha iyi yardımcı olmaktadır. Siz farklı bir IDE tercih edebilir veya Notepad++, Sublimetext gibi gelişmiş text editörlerde kullanabilirsiniz.

İnceleme ve deneyimleme için Çeşitli PHP IDE'ler

1 yorum:

Copyright 2013-2017 | İbrahim BAYRAKTAR /dev/null Web Günlüğü