27 Aralık 2016 Salı

CentOS 7 FTP Server (VSFTPD) Kurulumu

Bu makalemde CentOS 7 üzerine ftp servisi olan vsftpd (Very Secure File Transfer Protokol Daemon) programının kurulumunu ve ayarlarını anlatmaya çalışacağım. Bu işlem için ilk olarak sunucumuza root hesabımızla bağlantı yapıyoruz ve aşağıdaki işlemleri uyguluyoruz;

CentOS FTP Server (VSFTPD - Very Secure File Transfer Protokol) Kurulumu ve Ayarları
# yum -y install vsftpd
Kullanıcı ekleyelim:
# useradd testuserftp
Açmış olduğumuz testuserftp kullanıcısına şifremizi atayalım:
# passwd testuserftp
Home dizini olmayan bir kullanıcı oluşturmak:
# useradd -M bayraktar –s /sbin/nologin
# passwd bayraktar
Bağlantı yaptığımızda kullanacağımız klasörümüzü açalım:
# mkdir /home/testuserftp
Klasörümüze yazma hakkını verelim:
# chmod -c 0755 /home/testuserftp
Kullanıcı için SSH giriş yetkisini kaldırma:
# usermod -s /sbin/nologin testuserftp
VSFTPD .conf Ayarları
# nano /etc/vsftpd/vsftpd.conf

26 Aralık 2016 Pazartesi

CentOS Community Enterprise Linux 7 Kurulumu

Bu makalemde CentOS Community Enterprise Linux 7 sisteminin detaylı kurulumunu anlatacağım.

Kuruluma geçmeden önce kısaca CentOS'dan bahsetmek istiyorum. CentOS Red Hat firmasının dağıtımı olan Red Hat Enterprise Linux (RHEL) kaynak kodları üzerine kurulu, ve bu dağıtım ile uyumlu bir linux dağıtımıdır. Bağımsız bir grup tarafından geliştirilen işletim sisteminin isminin açılımı The Community Enterprise Operating System biçimindedir.

CentOS, son kullanıcıyı değil Red-Hat'in ücretli sistemleri ile %100 uyumluluğu hedefleyen sunucu odaklı bir dağıtım olarak, linux dağıtımlarından destek bedeli olan “Red Hat” ve “Oracle” Linux yerine ücretsiz Linux dağıtımı olarak alternatif bir dağıtım niteliğindedir.

Kurulum aşamalarında da “Red Hat” ve “Oracle” Linux  dağıtımlarıyla olan benzerliğini göreceksiniz. Öncelikle kurulum yapabilmek için CentOS Linux .ISO dosyasını "CentOS Download" sitesinden (x86/x64) tercihimize göre indirip DVD’ye yazıyoruz. CentOS Download sitesinde DVD ISO, Everything ISO ve Minimal ISO seçeneklerini göreceksiniz. Grafik ekran istemiyorsak Datacenter seviyesinde kurulum için Minimal ISO kalıbını indirmeniz yeterli olacaktır. CD/DVD .ISO dosylarını UNetbootin programı ile USB belleğinize veya hafıza kartınıza yazdırabilirsiniz.

CentOS Community Enterprise Linux 7 - Kuruluma Başlayalım...

Sistemimizi CD/DVD'den boot ettikten sonra karşımıza ilk olarak aşağıdaki ekran geliyor. Install Centos 7 seçeneğini seçerek kurulum işlemini başlatıyoruz. Test this media & Install CentOS 7 seçeneği ise ISO dosyasında bir problem varmı yokmu bunu test etmemizi sağlıyor ve sonrasında CentOS 7 kurulumuna geçiş sağlıyor. İlk kez hazırladığınız bir ISO formatı ise bunu seçmeniz önerilir.

12 Aralık 2016 Pazartesi

Dünyadaki Kötülük

      "Dünyadaki kötülük neredeyse her zaman cehaletten kaynaklanır ve eğer aydınlatılmamışsa, iyi niyet de kötülük kadar zarar verebilir, insanlar kötü olmak yerine daha çok iyidir ve gerçekte sorun bu değildir. Ancak insanlar bir şeyin farkında değillerdir, şu erdem ya da kusur denilen şeyin; en umut kırıcı kusur, her şeyi bildiğini sanan ve böylece kendine öldürme hakkı tanıyan cehalettir."  Albert Camus / Veba

Kölelik

      "İnsanın kendi duygulanışlarını yöneltme ve azaltmadaki güçsüzlüğüne kölelik diyorum, gerçekten, duygulanışlara bağlı olan insan kendi kendisine sahip değildir, fakat kendi üzerindeki gücü çoğu kere baskı altında olmasına ve en iyisini görerek en kötüsünü yapmasına sebep olan bir servete sahiptir."  Spinoza - Etika

24 Kasım 2016 Perşembe

Fedora 24'ten Fedora 25'e yükseltme Nasıl?


22 Kasım 2016 itibariyle Fedora 25 sunuldu. Bu makalemde mevcut kullanımda Fedora 24 kullanıcılarının Fedora 25'e yükseltme işlemini nasıl yapabileceklerini anlatmaya çalışacağım.

Yükseltme anlatımına geçmeden kısaca önce 25 sürümüne değinmek istiyorum.Beta sürümü 11 Ekim 2016'da duyurulan Fedora 25, Paul W. Frields tarafından duyuruldu. Fedora projesi, Red Hat sponsorluğundaki topluluk projesinin yeni sürümünün GNOME masaüstü ortamının 3.22 sürümüyle geldiğini ve dağıtımı bir USB belleğe indirip kopyalamayı daha kolay hale getirmek için yeni bir araç içerdiğini belirtti. GNOME masaüstü ortamının 3.22 sürümüyle gelen sistem; bir seçenek olarak Wayland'ı varsayılan ekran sunucusu biçiminde kullanma olanağı sağlıyor. Docker'ın 1.12 sürümüne güncellendiği sistem; hem Python 3.5'i hem de 2.7'yi kullanıma sunuyor ve Rust programlama dili desteği veriyor. Ayrıca, MP3 şifre çözmek için bir eklenti içeren sistem, Flatpak desteği de sunuyor. Fedora 25 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için: Sürüm Duyurusunu inceleyebilirsiniz.

9 Ekim 2016 Pazar

Fedora 24 NetBeans Kurulumu

Bu makalemde gelişmiş yazılım geliştirme ortamlarından (IDE) birisi olan Netbeans editörünün Fedora 24 Workstation Linux dağıtımına kurulumunu anlatmaya çalışacağım.  

Kurulumunu gerçekleştireceğim ide sürümü NetBeans IDE 8.2

İlk olarak kurulum için gerekli olan dosyamızı https://netbeans.org/downloads/ adresinden indirme işlemini yapalım. 

İhtiyaçlarınıza göre (Java SE, Java EE, HTML5/JavaScript, PHP, C/C++, Hepsi) x86/x64 olarak download butonuna tıklayalım.

2 Ekim 2016 Pazar

Fedora 24 Workstation Kurulum Sonrası Yapılması Gerekenler

Desktop olarak kullandığım PC için uzun süredir kullandığım Windows 10 + Ubuntu ikilisine veda ederek eski dost Redhat'ın desktop için 2004 yılında sonlandırdığı dağıtımının devamı olarak adlandırılabilecek Fedora 24'e geçerek temiz bir kurulum gerçekleştirdim.

Masaüstü olarak varsayılan şekilde GNOME tercihimle birlikte benzer bir geçiş sonrası yada ilk kez fedora kuracaklar için kurulum sonrası yapılması gereken ufak özelleştirmeler ve yüklemeleri bir araya getirmek istedim.  

Fedora 24 Workstation Kurulum Sonrası Yapılması Gerekenler Neler?

Fedora 24 Workstation Güncelleme
İlk olarak dağıtımımızı güncelleyelim. Fedora ayarları arasında grafiksel kullanım arayüzü içeren kullanışlı bir firewall aracına sahipsiniz. Ayrıca SeLinux da ipucu ve uyarıları ile güvenliğinize yardımcı olacak fakat buna rağmen ortaya çıkacak herhangi bir bug sistem güvenliğini stabilitesini etkileyecektir. Bu sıkıntıları en aza indirgemek için Fedora sisteminizi güncel tutmanız gerekecek, sistemimizi güncellemek için gereken komut ise:
$sudo dnf update

1 Ekim 2016 Cumartesi

Linux Dosya Sistemiyle Çalışmak Nasıl?

Merhaba

Daha önce yayınladığım GNU/Linux Dosya Sistemleri başlıklı makalede Linux Dosya Sistemleri üzerine temel kavramlara yer vermiştim, bu makalemde biraz daha içeriden bakıp Hiyerarşi, dizin, dosya yapıları ve Windows tabanlı dosya sistemleriyle farklarına kısaca değineceğim...

Linux Dosya Sistemiyle Çalışmak Nasıl?

Dosya sistemi disk üzerindeki dosyaların organize edilmesidir. Bir işletim sisteminin bir disk veya bölümleri üzerindeki dosyalarının izlerini bulmak için kullandığı yapı ve yönteme dosya sistemi (filesystem) denir. 

Linux Komut Satırı pwgen ile Random Parola Oluşturmak

Linux Komut Satırı üzerinden random olarak parola üretebilirsiniz.

12 karakter uzunlukta benzersiz bir şifre oluşturalım;
pwgen 12 1

Tek komut ile kolaylıkla 80 karakter uzunluğunda benzersiz bir şifrede oluşturabiliriz.
pwgen 50

Linux Komut Satırı Geçmişi (History)


Linux kullanırken daha önce kullanmış olduğumuz komutları görmek isteyebilirsiniz. Kısaca komut satırı geçmişi  (History) terminal kullanarak yazdığımız komutların hafızada tutulması ve isteğimiz zaman buna erişmemizi sağlayan oldukça kullanışlı bir komuttur. Bu sayede unuttuğumuz komutlara tekrar erişebiliriz.

Komut satırına erişmek için terminalde sadece "history" yazmanız yeterlidir. Komutu uyguladığınızda aşağıdaki gibi bir ekranla karşılacaksınız. 


Komut uygulandığında bize komut geçmişini sıralı bir şekilde getirecektir. Bu listenin sınırı kullandığınız Linux dağıtımına göre değişiklik  gösterebilir. Kullandığınız dağıtımın komut satırı geçmişi satır sınırını

26 Temmuz 2016 Salı

C Programlama Örnekler 3

Örnek 1 : 1'den n'e kadar Olan Çift Sayıların Toplamı ve Ortalaması
#include <stdio.h>
#include <conio.h>
 
int main(){
    
    int adet, sayac = 0, toplam = 0, i;

    printf("Lütfen kontrol edilecek n degerini giriniz: ");
    scanf("%d", &adet);
    
    if( adet <= 1 ){  //1 ve 1'den küçük ise sonlandır.
        printf("Lutfen 1 den buyuk deger giriniz!");
        getch();
        return 0;        
    }
    
    for ( i=1; i<=adet; i++ ){ 
        if( i % 2 == 0){
            toplam+=i;    
            sayac++;            
        }    
    }
    
    printf("Toplam= %d\n", toplam);
    printf("Ortalama= %d", toplam / sayac);    
    
    getch();
    return 0;
    
}

Copyright 2013-2017 | İbrahim BAYRAKTAR /dev/null Web Günlüğü