1 Ekim 2016 Cumartesi

Linux Komut Satırı Geçmişi (History)


Linux kullanırken daha önce kullanmış olduğumuz komutları görmek isteyebilirsiniz. Kısaca komut satırı geçmişi  (History) terminal kullanarak yazdığımız komutların hafızada tutulması ve isteğimiz zaman buna erişmemizi sağlayan oldukça kullanışlı bir komuttur. Bu sayede unuttuğumuz komutlara tekrar erişebiliriz.

Komut satırına erişmek için terminalde sadece "history" yazmanız yeterlidir. Komutu uyguladığınızda aşağıdaki gibi bir ekranla karşılacaksınız. 


Komut uygulandığında bize komut geçmişini sıralı bir şekilde getirecektir. Bu listenin sınırı kullandığınız Linux dağıtımına göre değişiklik  gösterebilir. Kullandığınız dağıtımın komut satırı geçmişi satır sınırını

echo $HISTSIZE
ile görüntüleyebilirsiniz. Örneğin Fedora24 de bu sınır 1000 satır olarak belirlenmiş. Mevcut sınırı artırmak için;
echo $HISTSIZE=1500
değişiklik yapabilirsiniz. (komut sisteminiz restart edilene kadar geçerli olacaktır.) HISTSIZE sınırında kalıcı değişikik yapmak istersek bu işlemi kök dizinimizde gizli olan "bashrc" dosyasına küçük bir ekleme ile gerçekleştirebiliriz. Bunun için;
gedit ~/.bashrc
 edit ediyoruz;
export HISTSIZE=1000   
export HISTCONTROL=ignoredups
satırlarını ekliyoruz.


Komut satırı geçmişi zamanla uzayacak ve listenin kullanımı zorlaşacaktır. Bu nedenle belirli aralıklarla bu geçmişi sıfırlamak isteyebilirsiniz.
history -c
parametresi ile birlikte geçmişi temizleyebilirsiniz.


Yine benzer şekilde uzayan listenizi temizlemek yerine mevcut listeden istediğimiz satırı bulmak istersek veya arayacağımız komutun tam adını biliyorsanız tam adını verebilirsiniz yada baş harflerini yazarak arayabiliriz. Bu işlemi "grep" ile daha işlevsel yapalım. Örneğimizde mc komutu aradık ve bize kullandığımız haliyle bu satırları listeledi.


Aradığımız komutu bulduk fakat satırın oldukca uzun olduğunu düşünelim ve aynı işlemi tekrarlama ihtiyacımız var bunu kopyala-yapıştır yapmadan kısaca uygulamak için ! işareti ile birlikte satır numarasını yazarsak aynen uygulanacaktır. Son uygulanan komutu çağırmak için ise !! yeterli olacaktır.


Son olarak history çıktımızda komutların işleniş tarih ve zamanını eklemek istersek eğer HISTTIMEFORMAT="%d/%m/%y %T " yazmamız yeterlidir.


2 yorum:

  1. Yazınız için teşekkür ederim, sadece
    echo $HISTSIZE=1500
    yerine
    export HISTSIZE=1500
    olsa nasıl olur sizce,

    YanıtlaSil

Copyright 2013-2017 | İbrahim BAYRAKTAR /dev/null Web Günlüğü