18 Ağustos 2014 Pazartesi

VMware ESXi Nedir? - ESXi Kurulumu, Yapılandırma ve Yönetimi

VMware ESXi Sanallaştırma Sunucusu Kurulum, Yapılandırma ve Yönetimi

Bu makalemde sunucu sanallaştırma hakkında biraz bilgi verip, sunucu yönetim ve paylaşımı konusunda yaygın olarak kullanılan VMware firmasına ait ESXi ürününden bahsedeceğim.

Öncelikle Temel Kavramlar | Sunucu Sanallaştırma Nedir?
Fiziksel bir sunucunun, bir host sistemin içinde birbirinden bağımsız birden çok sunucuymuş gibi çalışmasını sağlamaktır. Yani bir bilgisayarı birden çok bilgisayar gibi çalıştırabilme işlemidir. Bu sanal sunucular VPS ya da VDS olarak adlandırılırlar.

Sanallaştırılmış bir bilgisayar temelde sadece bir sabit disk dosyasıdır. Bununla birlikte sabit diskinizdeki bu dosya, aslında bir yedekleme (backup) dosyası olarak da kabul edilebilir. Yani bu dosyayı (içeriğindeki işletim sistemi ve uygulamaları) istediğiniz yere taşıyıp sonradan sanal makineye tekrar kopyalayarak çalıştırabilirsiniz.
BT çalışanları için en büyük kabus bir server'ın bozulması ve yeniden kurulması işlemidir. Sanal sistemde ise mevcut serverın yedeklerini belirli zamanlarda alıyorsanız, bozulan serverın yerine yenisini koymanız en fazla 30 dakika sürmektedir. Ayrıca sanal ortama taşıdığınız sunucuları fiziksel ortama fiziksel ortamdaki sunucuları sanal ortama kolayca taşıyabilirsiniz.

VPS (Virtual Private Server / Sanal Özel Sunucu) : Bağlı oldukları sunucuların kaynaklarını ihtiyaçları kadar kullanabilirler. VPS'de işlemci ve thread sınırlaması yoktur. Bu bir avantaj gibi görünsede bir sanal sunucuda işlemciyi zorlayan bir uygulama çalıştığında aynı hostta yer alan diğer sanal sunucular olumsuz etkilenirler.

VDS (Virtual Dedicated Server / Sanal Ayrıştırılmış Sunucu): Özellikleri ve sınırları kullanıcı tarafından belirlenir. VPS'deki gibi aynı hostta bulunan sanal sunuculara müdahale yada diğer sunucuların VDS'e müdahelesi sözkonusu değildir.

VMware ESXi Nedir?

VMware 1999 yılında kurulumuş bir şirket ve ilk ürünü VMware Workstation’dır. Bu ürün bilgisayarlarımıza kurduğumuz ve Windows ile aynı zamanda diğer sanal pc lerin çalışmasını sağlayan bir yazılımdır. VMware bu başarılı ürünü server ortamı için geliştirmiş ve 2001 yılında ESX Server1′i adıyla bizlere sunmuştur. ESXi bir ürün değil, salt bir adaptör görevi gören Unix temelli bir işletim sistemidir. Evet bir işletim sistemidir, sunucu kaynaklarını yok denecek az derecede kullanan üzerine kurulan sanal sunuculara oldukça çok kaynak bırakan bir işletim sistemidir.

VMware ESXi Kurulumu

Kuruluma başlamadan önce ESXi sistem gereksinimlerine bakmakta yarar var.

Bunun için "VMware Uyumluluk Kılavuzu" bakınız.

Temel olarak 4Gb ram ve 2 cpu (sanal çift çekirdek işlemci uyumluluğu mevcut.) olmadan kurulum gerçekleştirilemiyor. BIOS üzerinden işlemcinizin Virtualization özelliğide aktif olmalıdır.

NOT: ESXi kurulum için gerekli ISO dosyası için https://www.vmware.com/go/download-vspherehypervisor sayfasını ziyaret ediyoruz. Download için üye olmamız gerekmektedir, Login işleminden sonra Manually Download linkine basarak ISO dosyasını indirebilirsiniz. 

CD'yi ya da kurulum yapacağımız medyayı host sunucuya takıp reboot yapalım.
“Installer” işlemini başlatıyoruz.


Kurulum için önyükleme işlemi devam ederken bekliyoruz.


Hoşgeldiniz Ekranında  ekranında “Enter” tuşuna basarak kurulum işlemine başlıyoruz.


Kurulum lisans sözleşmesini kabul etmek için “F11″ tuşuna basıyoruz.

 
Bir sonraki adımda ise harddisk seçimi geliyor, sistemde birden çok harddiskiniz yoksa tek olarak gözükecektir, Local bölmesinde diskimiz gözüküyor, seçip devam ediyoruz.


Sonraki ekranda sunucumuzda kullanacağımız Klavye Dil Seti seçimi yapıyoruz.


Sunucumuzun yönetici hesabı olan “root” kullanıcısı için parolamızı atıyoruz ve “Enter” tuşuna basıyoruz.


Kurulum işlemi sistem bilgilerimizi toparlarken bekliyoruz. Kurulumu başlatmak F11 basıyoruz. Kurulum işlemi bitene kadar bekliyoruz. Kurulum işlemi bittikten sonra sunucuyu reboot etmek isteyecek, Enter a basıp reboot ettiriyoruz. Reboot ettikten sonra sunucu açıldıktan sonra karşımıza şöyle bir ekran gelecek. Bu ekran kurulumumuzun başarılı olduğunu göstermektedir.


ESXi  Kurulum Sonrası Ayarlar, Yapılandırma ve Yönetim

Sunucumuz açıldıktan sonra belli temel yapılandırmaları tamamlamak için “F2″ tuşuna basıyoruz. F2 tuşu ile konfigürasyon sayfasına geçebiliriz. Konfigürasyon sayfasına geçmek için az önce tanımladığınız root şifresini girmeniz gerekecek. Şifre, klavye ayarları, sistem logları ve en önemli kısmı ağ ve ip ayarları.


Sunucumuzda ağ ayarlarını yapılandırmak için “Configure Management Network” menüsü üzerine geliyoruz ve “Enter” tuşuna basıyoruz.


Karşımıza gelen alt menüden “IP Configuration” menüsüne geliyoruz ve “Enter” tuşuna basıyoruz.


IP Adresi yapılandırma ekranında “Set static IP Address and network configuration” seçeneğini “Space” tuşuna basarak seçiyoruz ve sunucumuzun IP Adresi bilgilerini ağ yapılandırmamıza göre belirliyoruz. İşlemimiz tamamlandığında “Enter” tuşuna basarak ayarlarımızı kaydediyoruz.


“IP Configuration” alt menülerinden “IPv6 Configuration” menüsüne gelip “Enter” tuşuna basıyoruz ve eğer IPv6 kullanmayacaksak bu özelliği aşağıdaki gibi kapatıyoruz. Yapmış olduğumuz ayarlar kaydetmek için “Enter” tuşuna basıyoruz ve yapılandırma menüsüne geri dönüyoruz.


“IP Configuration” alt menülerinden “DNS Configuration” menüsüne geliyoruz ve “Enter” tuşuna basıyoruz ve ağ yapılandırmamıza göre DNS sunucu adresimizi ve sanallaştırma sunucumuzun makine ismini (hostname) yazıyoruz. Ayarlarımızı kaydetmek için yine “Enter” tuşuna basıyoruz ve yapılandırma menüsüne geri dönüyoruz.


“IP Configuration” alt menülerinden “Custom DNS Suffixes” menüsüne geliyoruz ve DNS alan adımızı (domain) yazıyoruz. Yapmış olduğumuz ayarlar kaydetmek için “Enter” tuşuna basıyoruz ve yapılandırma menüsüne geri dönüyoruz.


Sunucumuzda temel ağ ayarlarımızın yapılandırması tamamlandı. Ayarları yaptıktan sonra Esc ile çıkış yapıyoruz, çıkarken bize ayarları uygulamak için soru soruyor, Yes cevabı verip yaptığımız network ayarlarının uygulanmasını sağlıyoruz.


Sunucumuz açıldıktan sonra belli temel yapılandırmalarımıza devam edebilmek için yine “F2″ tuşuna basıyoruz ve sunucumuzu kurarken atamış olduğumuz “root” yönetici hesabını ve parolasını giriyoruz ve “Enter” tuşuna basıyoruz.

Sunucumuzda klavye ayarlarımızı yapmamız gerekiyorsa System Customization “Configure Keyboard” menüsü seçiliyken “Enter” tuşuna basıyoruz.


Karşımıza gelen menüden klavye türünü seçebiliriz. Bu ayarı kurulum aşamasında belirlediğimiz için tekrar yapmamıza gerek yok ancak değiştirmemiz gerektiğinde bu menüden kolayca işlemimizi yapabiliriz.

System Customization seçenekleriyle devam ediyoruz...Troubleshooting Options...Sorun giderme seçeneklerimizi belirlemek için “Troubleshooting Options” girelim.

Burada ilk olarak “SSH” ile bağlanarak konsol açabilmemiz için bu seçeneklerimizi yapılandırıyoruz. Seçeneklerimizi aktif yada pasif duruma getirebilmek için "Enter" ile Enable / Disable seçeneklerini belirliyoruz.


Şimdi ESXi sistemimize ait yönetici hesabımı olan "root" parolasını değiştirmek istediğimizde “Configure Password” menüsü üzerinde “Enter” tuşuna basıyoruz. Eski ve yeni parolamızı belirleyerek “Enter” tuşuna basıyoruz.



ESXi Yönetim Konsolu Kurulum, Yapılandırma ve Sanal Sunucuları Yönetmek Nasıl?

Şimdi sunucumuzu çalışır halde unutup, herhangi bir bilgisayarda browser'a sunucuya verdiğimiz ip adresini yazalım. Ssl uyarısı verirse onaylayıp geçelim ve karşınıza şu şekilde bir welcome sayfasının geldiğini göreceksiniz. Buradan Download vSphere Client linkine basıp sanal sunucuları yöneteceğimiz client uygulamasını indiriyoruz.



Yönetim konsol uygulamızı bilgisayarımızda uygun bir dizine indiriyoruz. İndirmiş olduğumuz yönetim konsol uygulamamızı çift tıklayarak çalıştırıyor ve kurulumuna geçiyoruz.
Kurulum dil seçeneğimizi seçiyoruz ve “OK” düğmesine tıklıyoruz.



 Kurulum işlemimiz başlıyor karşılama ekranında “Next” düğmesine tıklıyoruz. Lisans anlaşmamızı “I agree to the terms in the license agreement” seçerek "Next" ile ilerliyoruz...

Kurulum yapacağımız dizinde değişiklik yapacaksak ayarlıyoruz. 


Bir sonraki ekranda "Install" ile kurulum işlemimizi başlatıyoruz ve tamamlanana kadar bekliyoruz. "Finish" ile kurulum işlemini başarılı bir şekilde tamamlıyoruz.

Sanallaştırma yönetim konsolumuzu çalıştırmak için masaüstünde oluşan “VMware vSphere Client” kısayolumuza çift tıklıyoruz.
IP Adresi kısmına tanımladığınız ip adresini girip, kullanıcı adına root, şifreye de root şifresini girerek login olun, sertifika ile ilgili bir soru soracak ignore deyip geçiyoruz, alttaki kutucuğu işaretlerseniz bir daha sertifika uyarısı vermeden login olabilirsiniz.


Yönetim konsolumuz açılışta lisans anahtarımızı girmediğimiz için uyarıyor bu şekilde sunucumuzu herhangi bir kısıtlama olmadan 60 gün kullanabiliriz. 60 günün sonunda kendinize ücretli ya da free bir lisans edinmeniz gerekmektedir. Free lisans uygulamasında çeşitli kısıtlamalar olsada süresiz kullanım açılacaktır. Lisans için VMware sitesine login olduktan sonra My Vmware'e girin. Menüden Downloads - My Download History linkine basın, indirdiğiniz ESXi'in hemen karşısında lisans linkini göreceksiniz. O linke tıklayınn ve çıkan sayfadaki lisans anahtarını alıp client uygulamanızda Configuration - Licensed Features - Edit - Assign a new license key kısmından yeni lisansınızı ekleyin. 

Gelelim Yönetim Konsolumuza...
İlk olarak açılan sanallaştırma yönetim konsolumuzda “Inventory” menüsüne tıklıyoruz.


Sanallaştırma yönetim konsolumuz sorunsuzca açıldı. Şimdi bu ekrandan sunucumuzu yapılandırma, yönetim ve izleme işlemlerini yapalım.
VMware ESXi Yapılandırma Nasıl?

Sunucumuzda yapılandırma işlemleri için “Configuration” sekmesine tıklıyoruz.


Yapılandırma menümüzde “Processors” seçeneğinde işlemcilerimizin ve sistemimizin bilgilerini inceleyebiliriz.


Yapılandırma menümüzde “Memory” seçeneğimizde bellek bilgilerimizi inceleyebiliriz.



Yapılandırma menümüzde “Storage” başlığında disk yapılandırmamızı yapabiliriz. Sunucumuza atanmış diskleri eklemek için sağ üst köşedeki “Add Storage” seçeneğine tıklıyoruz.


Sunucumuza yerel veya depolama ünitemizden "storage" atanmış diskimizi ekleyeceğimiz için “Disk/LUN” seçeneği işaretliyken “Next” düğmesine tıklıyoruz.


“VMFS-5″ dosya sistemini seçiyoruz ve “Next” düğmesine tıklıyoruz. Eğer sunucumuzda eski tip dosya sistemini kullanan “host” mevcut ise “VMFS-3″ tercih etmeliyiz. Ayrıca “VMFS-5″ 2TB ve üzeri disklerede destek sunmaktadır.



Atanacak disklerimizin bilgilerini inceledikten sonra “Next” düğmesine tıklıyoruz. Disk ünitemiz için bir isim atıyoruz ve yine “Next” düğmesine tıklıyoruz.


Diskimizin tamamını veya belli bir bölümünü kullanacaksak gerekli yapılandırmayı yapabiliriz. Yapılandırmamız tamamlandıktan sonra “Next” düğmesine tıklıyoruz. "Custom Space Settings" ile özelleştirebiliriz. Son olarak yapılandırma bilgi ekranımızıda inceledikten sonra "Finish" ile sunucumuza atanmış olan diskimizin tanımlamasını sona erdiriyoruz. Yapılandırma için bir sonraki adımımıza geçebiliriz.


Sırada Network Yapılandırması...menümüzde “Networking” seçeneğini seçiyoruz. Mevcut olan ağ yapılandırmamıza farklı bir ağ yapılandırması ekleyeceğiz. Örneğin sanallaştırılan sunucularımız içerisinde internete hizmet veren DMZ alan sunucularımız için bir ağ yaratalım. Bu işlemi yapabilmek için sağ üst köşedeki menüden “Add Networking” seçeneğimize tıklıyoruz.

Ekleyeceğimiz ağ grubumuz sanal makinelerimize hizmet edecek bir ağ olacağı için “Virtual Machine” seçeneğini işaretliyoruz. Eğer iSCSI, NFS vb. servisler için bir ağ grubu ekleyeceksek “VMkernel” seçeneğini seçiyoruz. Gerekli seçimimizi tamamlandıktan sonra “Next” düğmesine tıklıyoruz.


Sunucumuzda DMZ alan için atanmış olan ağ kartımızı seçiyoruz. Sunucumuzda DMZ ağı için bir ağ kablosu fiziksel olarak bu ağ kartı portuna takılı olmalıdır. Gerekli seçimi yaptıktan sonra “Next” düğmesine tıklıyoruz.


Yapılandırma menümüzde “Storage Adapters” seçeneğimizi yapılandıralım. Sunucumuza “iSCSI” kartı ekleyelim. Bunun için sağ üst köşedeki “Add” seçeneğine tıklıyoruz.


"Add" ile açılan pencerede sunucumuzda ekleyebileceğimiz bir “FCoE” kartı olmadığından sadece “iSCSI” seçeneğimiz aktif geliyor. “Add Software iSCSI Adapter” seçeneği işaretliyken “OK” düğmesine tıklıyoruz.

Sunucumuza “iSCSI” kartımız eklendikten sonra sağ tık menüsünden “Properties” seçeneğine tıklayarak yapılandırmamızı tamamlamamız gerektiği ile ilgili uyarı ekranında “Tamam” seçeneğini tıklıyoruz. “Properties” seçeneğinde iSCSI disk atama ve diğer işlemlerimizi yapabiliriz.

 “iSCSI” kartımızın depolama adaptörlerimiz arasına eklendiğini görüyoruz. 
“Network Adapters” seçeneğimizden sunucumuzda mevcut olan ağ kartlarımızı inceleyebiliriz.


“Advanced Settings” sunucumuzda bulunan donanımları direk olarak kullanmak üzere yapılandırabiliriz.


“Power Management” güç seçeneklerimizi buradan yapılandırabiliriz. Burada önerilen sunucumuzu eğer destekliyorsa “High Performance” modunda çalıştırmamız olacaktır.

ESXi Sunucumuzda şimdi de yazılımsal yapılandırmamıza bakalım. Sunucumuz için almış olduğumuz lisans bilgilerini girebileceğimiz “Licensed Features” seçeneğine geliyoruz ve sağ üst köşedeki “Edit” seçeneğine tıklıyoruz.


Sunucumuz için “Lisans Anahtarımızı” resimdeki gibi giriyoruz ve “OK” düğmesine tıklıyoruz.


Sunucumuz “NTP” yani Ağ zaman Protokolü ayarlarımızı yapabilmek için sağ üst köşedeki “Properties” seçeneğine tıklıyoruz. Zaman ayarlarımızı yapıyoruz ve “NTP Client Enabled” seçeneğini işaretledikten sonra “Options” düğmesine tıklıyoruz. Zaman yapılandırmamızda “General” sekmesindeyken “NTP” servisinin sunucumuz açılırken default olarak başlaması için "Start automatically if any ports are open..." seçeneğimizi işaretliyoruz ve servisimizi başlatmak için “Start” düğmesine tıklıyoruz. Devamında zaman sunucularımızı yapılandırmak için “NTP Settings” sekmesine geçiyoruz. Sunucumuzun zaman eşitlemesini yapabileceği sunucu adresimizi "NTP Server" yazıyoruz ve “OK” düğmesine tıklıyoruz.

Sunucumuzda “DNS” sunucu adreslerimizi ve yönlendirme (routing) ayarlarımızı yapılandırmak için sağ üst köşedeki “Properties” seçeneğine tıklıyoruz.

Sunucumuzun ismini, “domain/workgroup” adı yapılandırmamızı ve isim çözümleme hizmetimiz için “DNS” sunucumuzun adresini giriyoruz. Yönlendirme (routing) yapılandırmamız için “Routing” sekmesine geçiyoruz.


Yönlendirme (routing) yapılandırmamız varsayılan ağ geçidimizi yazıyoruz ve “OK” düğmesine tıklıyoruz.


“Authentication Services” seçeneğine geliyoruz ve sağ üst köşedeki “Properties” seçeneğine tıklıyoruz. Eğer ağ ortamımızda bir “Active Directory” servisimiz varsa ve bunu yapılandıracaksak “Authentication Services” ayarlarından bunu yapılandırabiliriz.

Kimlik doğrulama yapılandırma ekranımızda “User Directory Service” olarak “Active Directory” seçeneğini seçiyoruz ve “Domain” adımızı yazıyoruz ardından sunucumuzu etki alanımıza üye yapabilmek için “Join Domain” düğmesine tıklıyoruz.


Sunucumuzu etki alanımıza üye yapabilmek için User name ve Password giriyoruz ve “Join Domain” düğmesine tıklayarak sanallaştırma sunucumuzu etki alanımıza üye olmasını sağlıyoruz. Artık etki alanımızdaki ve “Active Directory” de kayıtlı kullanıcı ve gruplarımızı sanallaştırma sunucumuzda kullanabiliriz. Sunucumuzu etki alanından çıkartmak istersek “Properties” seçeneğimize tıklayarak açılan ekrandan “Leave Domain” düğmesine tıklayarak etki alanımızdan ayrılmasını sağlayabiliriz.

“Virtual Machine Startup/Shutdown” seçeneğinden sunucumuzun açılış ve kapanış seçeneklerini yapılandırabiliriz.

"Virtual Machine Swapfile Location" Takas dosyası (swapfile) yapılandırmamızı yaptığımız kısımdır.

NOT: "swap” dosyamızın yerel veya “ssd” türü bir diskte bulunmasını sağlamalıyız. Çünkü “swap” dosyamızı storage vb. ortamlarda tutarsak aradaki bağlantıda bir sorun olduğunda sanallaştırma işletim sistemimize erişemeyiz. 

“Security Profile” Sunucumuzda çalışacak servisleri ve güvenlik duvarı (firewall) izinlerini yapılandırabiliriz. Bu işlem için sağ üst köşede bulunan “Properties” menülerine tıklamalıyız.



Sunucumuzda çalışacak servisleri ayarlamak için “Options” düğmesine tıklıyoruz ve çalışmasını istediğimiz servisin seçeneğini ayarlıyoruz. Servisimizi hemen başlatmak için “Start” ve “OK” düğmesine tıklıyoruz.


Sunucumuzda güvenlik duvarı (firewall) izinlerini ayarlamak için “Firewall Properties” seçeneğinden gerekli ayarları yapabiliriz.


“Host Cache Configuration” seçeneğinden sunucumuz için önbellek yapılandırması yapabiliriz. Bu işlemi hızlı olabilmesi için “SSD” disk grupları üzerinde yapmalıyız. Disk grubumuzu atamak için disk ekleme seçeneğinden “SSD” disk grubumuz varsa eklemeliyiz.

“System Resource Allocation” seçeneğini yapılandırmak için sağ üst köşede bulunan “Edit” seçeneğine tıklıyoruz. Sunucumuzda kaynakları kısıtlamak istiyorsak burada çeşitli ayarlar yapabiliriz.

“Agent VM Settings” seçeneğinden çalışmasını istediğimiz “agent” ları yapılandırabiliriz.

“Advanced Settings” seçeneğinden sunucumuzun gelişmiş ayarlarını yapılandırabiliriz.


VMware ESXi  Yerel kullanıcı ve grupları yapılandırmak  Nasıl?

Menüden “Local Users & Groups” sekmesine geçiyoruz.



Sunucumuzda yerel kullanıcı veya grup eklemek için boş bir yerde sağ tıklıyoruz ve “Add” seçeneğini seçiyoruz. Eklemek istediğimiz kullanıcı veya grup bilgilerini yazarak “OK” düğmesine tıklıyoruz.

Menüden “Permissions” sekmesine geçiyoruz ve kullanıcı yetkilendirmelerimizi yapabilmek için boş bir yerde sağ tıklayarak “Add Permission” seçeneğine tıklıyoruz. Kullanıcıya yetki verebilmek için sağ taraftan yetki rolünü seçiyoruz ve “Add” düğmesine tıklıyoruz.



VMware ESXi  Teaming Nasıl?

Menümüzde “Networking” seçeneğinden sunucumuzda ağ kartlarımız için “Teaming” yapılandırması yapalım. Teaming ile birden fazla ethernet kartımızı tek bir ağ kartı gibi çalıştırarak ağ performansımızı arttırabiliriz. Bu işlemi yapabilmek için “VM Network” yapılandırmamızın “Properties” seçeneğine tıklıyoruz.


Açılan ağ yapılandırma menümüzden “teaming” işlemi için kartlarımızı eklemek üzere “Network Adapters” sekmesine tıklıyoruz. “Network Adapters” sekmesinde “Add” düğmesine tıklıyoruz.

“teaming” işlemi için kullanacağımız kartlarımızı seçiyoruz ve “Next” düğmesine tıklıyoruz. Burada dikkat edeceğimiz ekleyeceğimiz kartların “VM Network” ağı ile aynı grupta (subnet) olmasıdır. Sonra “Next” düğmesine tıklıyoruz.  “teaming” için ağ kartlarımızı ekleme işlemini tamamlamak için “Finish” düğmesine tıklıyoruz.  

“teaming” işlemi için ağ kartı ekleme işlemimiz tamamlandı. Artık 2 adet ağ kartımız “teaming” işleminde kullanılmak üzere hazır durumdadır. Bu kartlarımızı “teaming” işlemi ile “1 GB/s x 2 = 2 GB/s” olarak çalıştırabileceğiz. Sunucumuzda “teaming” yapılandırması yapabilmek için “Ports” sekmesine geçiyoruz ve “VM Network” seçiliyken “Edit” düğmesine tıklıyarak açılan menüden “NIC Teaming” sekmesine geçiyoruz.


Sunucumuzda “teaming” yapılandırmamızı resimdeki gibi yapıyoruz bu işlemin çalışabilmesi için ağ anahtarı (switch) tarafında ağ kartlarının bağlı olduğu portların “EtherChannel” yapılandırmasının yapılmış olması gerekmektedir. Diğer modlarda ise ağ anahtarı “switch” tarafında herhangi bir yapılandırma yapılması gerekmemektedir. Gerekli değişiklikleri yaptıktan sonra “OK” düğmesine tıklıyoruz. “teaming” yapılandırması tamamlamak için “Close” menüsüne tıklıyoruz.


“teaming” yapılandırmamız tamamlandı artık sunucumuz ağımıza “2GB/s” olarak bağlanmaktadır.

Sunucumuzda Yönetim ve İzleme işlemleri için diğer sekmeleri kullanabiliriz. “Getting Started” sekmesinde yeni sanal makine yaratmak için “Create a new virtual machine” seçeneğine tıklayabiliriz.


Sunucumuzun genel özelliklerini görebilmek için “Summary” tıklayınız.

Çalışan sanal makineleri izlemek için “Virtual Machines” sekmesini tıklayınız.

Ayrılmış sistem kaynaklarını izlemek için “Resource Allocation” tıklayınız.

Sunucumuzun performans durumlarını (İşlemci, Bellek, Disk) izlemek için “Performance” sekmesini tıklayınız. İzleme kaynağı sağ üst menüden seçilebilir.


Sunucumuzun olay görüntüleyicisine “Events” sekmesinden ulaşabiliriz.

Sunucumuzu kapatmak veya yeniden başlatmak için sol üst köşedeki sunucu simgesini sağ tıklıyoruz ve kapatma seçeneklerimizi seçiyoruz.


VMware ESXi Sanal Makine Yaratma Nasıl?

“Create a new virtual machine” tıklıyoruz. Sanal makineyi özelleştirilmiş olarak yaratacağımız için “Custom” seçeneği işaretliyken “Next” düğmesine tıklıyoruz.


Sanal makine için isim belirliyoruz ve “Next” düğmesine tıklıyoruz.


Sanal makinenin hangi disk alanı üzerinde yaratılacağını seçiyoruz ve “Next” düğmesine tıklıyoruz.


Sanal makine versiyonunu seçiyoruz sonra “Next” düğmesine tıklıyoruz.


Kuracağımız işletim sistemini seçiyoruz ve “Next” düğmesine tıklıyoruz.


Sanal makinemize atayacağımız işlemci ve çekirdek sayısını belirliyoruz ve “Next” düğmesine tıklıyoruz. Bir sonraki ekranda bellek miktarını belirliyoruz ve “Next” düğmesine tıklıyoruz.


Sanal makinemizin hangi ağ ortamında olacağını belirliyoruz. Eğer sanal makinemiz yerel ağ ortamımıza hizmet edeceği için “VM Network” ağ grubunu seçiyoruz. “Next” düğmesine tıklıyoruz.


Sanal makinemizin disk bağlantısı için kullanacağı sanal SCSI kart türünü seçiyoruz ve “Next” düğmesine tıklıyoruz.


Sanal makinemiz için yeni bir disk yaratacağımız için “Create a new virtual disk” seçeneği işaretliyken “Next” ile bir sonraki ekrana geçiyoruz.


Depolama yöntemini belirliyoruz ve "Next"  ile ilerliyoruz.


Bu ekranda birçoğumuza yabancı bazı disk depolama kavramlarından bahsedelim;

Thick Disk Nedir: Thick diskler oluşturuldukları zaman oluşturulan alan kadar disk’de yer kaplayan disk türüdür. Bu disk türleri kendi içinde eager zeroed ve lazy zeroed olmak üzere ikiye ayrılır.

Lazy-zeroed: Lazy-zeroed thick diskler de ilk oluşturdukları zaman allocated edilmiş tüm alana sahiptirler fakat her blok yalnızca ilk data yazıldığında sıfırlanır. Bu diskin daha kısa sürede oluşturulmasını sağlar fakat bir blok’a ilk kez yazılacağından performansın düşmesine neden olur.  Diske data sonradan yazılmasına rağmen eager-zeroed thick disk’lerle aynı performansa sahiptiler.

Eager-zeroed: Eager-zeroed thick diskler allocated edilmiş tüm alana sahiptirler ve oluşturulduğu zaman sıfırlanırlar. Bu diskleri oluşturmak için gereken süreyi uzatır fakat her blok’a ilk defa data yazılacağı için performans açısından en iyi çözümü sağlar.

Thin Provision: Thin Virtual disk’ler oluşturulduğunda tanımlanan disk alanı kadar fiziksel disk’de alan allocate etmezler, thin-provision sayesinde ihtiyacı olan alan kadar allocate işlemini gerçekleştiriler bu  yazılmamış dosya blok’larına ilk defa data yazılacağı için yüksek I/O oluşmasına neden olur fakat eager-zeroed thick disk’ler ile aynı performansa sahiptirler.

Disk Depolama yönteminide seçtikten sonra “SCSI” bağlantı noktasını seçiyoruz.


Bu ekrandaki modlar ise kısaca;

Persistent : Değişiklikleri hemen diske yazılır bu nedenle bu mod en iyi performansı sağlar.
Nonpersistent : Değişiklikler  sistem power off olduğunda kaybolur diske yazılmaz.
Undoable: Bu bir depented disk modudur ve default olarak gelir. Anlık olarak sanal makinaların snapshot’ını alır ayrıca bu snapshot’ın içersinde bellek ve diskdeki sanal makina ayarları gibi bir çok bilgileri de içerir. Gereksiz snapshot’ların sistemde tutulması performası etkileyecektir.

Sanal makinemizde başka değişiklikler veya donanımsal eklemeler yapacaksak “Edit the virtual machine settings before completion” kutucuğunu işaretliyoruz ve “Continue” düğmesine tıklıyoruz.


Sanal makinemizde donanımsal ekleme veya çıkartma işlemlerimizide tamamladıktan sonra “Finish” düğmesine tıklıyoruz.


Sanal makinamızı yarattık. Şimdi işletim sistemimizi kurmak için seçeneklerimizi yapılandıralım.


“Configuration” ardından “Storage” seçeneğine tıklıyoruz ve kurulum imajlarımızı yükleyeceğimiz diskimizin üzerinde sağ tıklayarak “Browse Datastore” seçeneğini açıyoruz.


“Datastore Browser” ekranında “/” dizini seçiliyken imajları koymak için dizin yaratma simgesine tıklıyoruz. Yaratacağımız dizin için isim atıyoruz ve “OK” düğmesine tıklıyoruz. Ben "OS" operating system isminde bir klasör yarattım siz dilediğiniz ismi verebilirsiniz.


Kurulum imajlarımızı depolamak için yarattığımız dizin "OS" seçiliyken “Upload” simgesine tıklıyoruz.


Yükleyeceğimiz işletim sistemi kurulum imajımızı bilgisayarımızdan seçiyoruz ve “Aç” düğmesine tıklıyoruz. İmaj dosyası varolan bir dosya ise üzerine yazılacağı konusunda bizi uyarıyor. Uyarı ekranını kapatıp yükleme işlemini başlatabilmek için “Yes” düğmesine tıklıyoruz.



İşletim sistemi kurulum imaj dosyamız yüklendi. Kurulum imaj dosyamısı sanal makinemize önyüklenebilir olarak eklemek için sanallaştırma yönetim konsolumuzda yarattığımız sanal makine seçiliyken karşımıza çıkan menüden “Edit virtual machine settings” seçeneğine tıklıyoruz.


“CD/DVD drive 1″ donanımına tıklıyoruz. Sağ taraftaki seçeneklerden “Datastore ISO File” seçeneğini işaretliyerek “Browse” düğmesine tıklıyoruz. Sunucumuza az önce kopyaladığımız işletim sistemi imajını seçiyoruz "OS" klasörü içerisinden seçip “OK” düğmesine tıklıyoruz.

Kurulum işlemine başlayabilmek için sanallaştırma yönetim konsolumuzda “Power on the virtual machine” seçeneğine tıklıyoruz.

Şimdi yüklediğimiz imaj dosyasından az önce yarattığımız sanal makinemizin kurulumu başlatalım. Kurulum fiziksel bir makinada nasıl ise ve işletim sisteminin türü ne ise o şekilde olacaktır.

Sanal makinemizin kurulum işlemi adımlarını takip edebilmek için “Console” sekmesine veya ayrı bir pencerede görebilmek için “Launch Virtual Machine Console” düğmesine tıklayabilirsiniz.

VMware ESXi  üzerine detaylı kaynak ve dökümantasyon için tıklayınız.
VMware ESXi Tutorials için tıklayınız.

4 yorum:

Copyright 2013-2017 | İbrahim BAYRAKTAR /dev/null Web Günlüğü